Lemmikin hoitamiseen kuuluu myös suun terveyden ylläpito ja oikean menetelmän löytäminen voi olla haasteellista. Monet suun ongelmat voivat aiheuttaa koko kehon kattavia terveysongelmia niin kissallesi kuin koirallesi. Onneksi on olemassa kikkoja, joilla näitä ongelmia voidaan vähentää. Onko hampaiden harjaaminen ainoa tapa huolehtia lemmikkisi suun terveydestä, vai onko muitakin keinoja olemassa?
Terveet hampaat
Lemmikkimme ovat lihansyöjiä, joten kissasi ja koirasi tarvitsevat hampaitaan käsitelläkseen ruokaansa. Koirilla on 42 pysyvää hammasta, ja kissoilla 30. Tulehtuneet hampaat tai ikenet aiheuttavat kipua ja voivat johtaa suurempiin terveysongelmiin. Tulehtuneessa ikenessä olevat bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja siten aiheuttaa ongelmia ympäri kehoa, kuten esimerkiksi munuaisissa tai jopa sydämessä. Lohjenneet hampaat on yleensä helppo huomata kotioloissa, mutta joskus vauhdikkaat eläinystävämme saattavat saada kolhuja niin, että hammas juuret voivat vioittua. Eli on myös hyvä pitää mielessä, että kaikki hammasongelmat eivät välttämättä näy hampaan tai ikenen pinnalla. Ientaskut ovat oivallinen paikka bakteerien muhia ja tilaisuuden tullen ne saattavat suorastaan villiintyä. Suussa voi olla myös puhkeamattomia hampaita tai metsäreissulla mukaan tarttunut tikku, jotka pahimmassa tapauksessa aiheuttavat paiseita, mikäli ongelman lähteitä ei poisteta niiden sitä vaatiessa. Siksi on todella tärkeää pitää hyvää huolta niin kissasi kuin koirasi hampaista!
Ruokavalio ja hampaat
Terveellinen ruokavalio näkyy myös hampaissa. Kuten ihmisilläkin, vajavainen ravinto voi aiheuttaa tulehdusta. Tietyn tyyppiset ruuat puolestaan ovat hyväksi hampaille: kovat purtavat hankaavat hampaan pintaa niitä jäystettäessä tarjoten mekaanista puhdistusta ja siten pitävät hampaat puhtaina. Kaupalliset hammastikut eivät kuitenkaan ole täydellinen ratkaisu. Usein koirat ja kissat nielaisevat ne pureksimatta, jolloin niistä ei ole hyötyä. Lisäksi monet herkut sisältävät paljon hiilihydraatteja, kuten viljoja. Nämä puolestaan voivat kiihdyttää hammaskiven muodostumista. Suosituksemme on siis tarjota hyvälaatuista ruokaa, joka sisältää paljon lihaa ja mahdollisimman vähän hiilihydraatteja.
Puremalla terveet hampaat
Koirat RAKASTAVAT pureskelua. Ja mikä parasta, pitkäkestoinen pureskelu myös puhdistaa hampaita! Tarjoa koirallesi erilaisia purtavia, kuten kuivattuja lihoja (härän maksaa, naudan nahkaa), raakaluita tai puruleluja (köysileluja).
Toisin kuin koirilla, kissoilla ei ole erityistä tarvetta pureskella. He suosivat mielellään lihasperäistä proteiinia. Kissat eivät yleensä puremalla pure ruokaansa, vaan repivät siitä palasia etuhampaillaan. Kissojen kohdalla hyvä ruokavalio sekä säännölliset tarkastukset, ovat paras tapa huoltaa suun terveyttä. Kissallesi voit kuitenkin kokeilla tarjota esim. raakoja kanankauloja sulatettuna. Ne tarjoavat aktiviteettia sekä auttavat pitämään hampaat kunnossa.
Katso lemmikkisi suuhun
On hyvä käyttää lemmikkisi eläinlääkärin pakeilla vuosittain terveystarkastuksien sekä rokotusten takia ja siinä samalla on helppoa vilkaista hampaita. Silti kotona säännöllisesti tehtävät suun tarkastukset ovat tärkeitä, sillä silloin mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua heti niiden ilmettyä.
On siis hyödyllistä totuttaa nuori lemmikkisi suun tutkimiseen jo alkuvaiheessa yhteistä taivaltanne. Myös vanhemmat koirat on helppo totuttaa hammastarkastukseen. Aloita silittämällä kissasi tai koirasi päätä ja pikkuhiljaa siirry koko ajan hieroen lähemmäs suupieliä. Usein kissat jopa pitävät tästä käsittelystä. Saitko lemmikkisi rentoutumaan? Sitten voit hellästi ensin raottaa huulta tutkiaksesi hampaiden ulkopinnat ja sitten, jos lemmikkisi ei koe käsittelyä yltiöpäisen epämukavaksi, voit varovaisesti avata suuta ja tarkistaa myös sisäpinnat.
Ikenien tulisi olla kauttaaltaan vaaleanpunaiset, sekä ehjät ja terveen näköiset. Pigmenttiläiskät ovat yleisiä ja täysin normaaleja. Punoittavat, vuotavat ikenet viittaavat tulehdukseen ja hoitamattomina ikenet voivat muuttua pehmeiksi, joka puolestaan saattaa johtaa hampaan löystymiseen ja siten irtoamiseen. Hammaskiven määrä on myös hyvä tarkistaa: puhtaat hampaat ovat valkoiset, joita yleensä ienrajassa sijaitseva hammaskivi yrittää värjätä keltaiseksi tai ruskeaksi. Erityisesti kissojen suussa havaittavat selvät punoitukset hampaan ja ikenen rajalla on syytä ottaa vakavasti. Joillakin kissoilla (rotuun katsomatta) on taipumusta kärsiä hammas sairaudesta nimeltä FORL. Siinä hampaan kiilteeseen tulee vaurio ja hammasluu sekä ydinkanava saattavat paljastua, tarjoten bakteereille suoran yhteyden verenkiertoon. Sairautta tavataan kaiken ikäisillä kissoilla, mutta yleisempää se on keski-ikäisiä vanhemmilla kissoilla. Oireita voidaan helpottaa ja etenemistä hidastaa jos tauti huomataan ajoissa. Jos siis havaitset kissasi suussa jotain poikkeavaa, on aiheellista varata aika eläinlääkäriin.
Merkkejä hammasongelmista
Kun suussa on ongelma, lemmikkisi saattaa olla kivulias tai muutoin levoton sekä menettää ruokahalunsa, jos tilanne on vakava. Lisääntynyt kuolan eritys tai haluttomuus leikkiä vetoleikkejä voi viitata hammasongelmiin. Myös jos lemmikkisi muuttuu uneliaaksi, laihtuu yllättäen tai alkaa pitämään normaalia enemmän ääntä (koirat ulvomaan, kissat naukumaan) voi hänellä olla suussa ongelma. Pahanhajuinen hengitys voi myös olla oire suun huonosta kunnosta: Kauttaaltaan terveen lemmikin suun ei kuulu haista! Jos huomaat mitään näistä yllämainituista oireista, varaa aika eläinlääkärille tilanteen tarkistusta varten.
Onko hampaiden harjaus todella pakollista?
Jotkut lemmikit kärsivät hammas vaivoista koko ikänsä, kun taas toisilla ei ole koskaan minkäänlaisia ongelmia. Ruokavalion lisäksi hampaiden hyvinvointiin vaikuttaa lemmikkisi elämäntapa.
Muun muassa kivien kantelu tai pureskelu ei tee hyvää hampaille ja voi aiheuttaa lohkeamia. Myös hampaiden asento ja purenta vaikuttavat hampaiden terveyteen. Jos purenta ei osu kohdakkain, ei mekaanista puhdistusta juurikaan tapahdu ja silloin hammaskiveä kertyy yleensä helpommin. Jos lemmikilläsi on taipumus kärsiä hammas ongelmista, on hampaiden säännöllinen harjaus paras tapa taistella niitä vastaan. Voit käyttää siihen pehmeää vauvojen hammasharjaa, pientä froteepyyhettä tai markkinoilla olevia lemmikkituotteita yhdistettynä lemmikeille tarkoitettuun hammastahnaan.
Totuta lemmikkisi ensin valitsemaasi pesuvälineeseen sekä tahnaan. Kulmahampaita niin kissat kuin koiratkin yleensä antavat harjata, joten niistä voi olla hyvä aloittaa opettelu. Etene kumminkin lemmikkiäsi lukien pikkuhiljaa mutta määrätietoisesti. Muista palkita ja kehua vuolaasti aina toimenpiteen jälkeen. Sinun ei tarvitse putsata hampaiden sisäpintoja, kielen aiheuttama hankaus riittää pitämään ne puhtaana.
Oletko hoitaja Pawshakella ja sinulla on kokemusta hampaiden huollosta? Erotu joukosta mainitsemalla erikoisosaamisesi profiilissasi.