Milloin on liian kuuma koiran ulkoilutukselle?
Koira-alan asiantuntijat sanovat, että voi olla vaarallista ulkoiluttaa koiraa, kun lämpötila nousee yli 25 asteen. Tätä silmällä pitäen on tärkeää tarkastella kokonaiskuvaa päätettäessään, onko ulkoilutus turvallista vai ei. Esimerkiksi sijainti, johon olette menossa kävelylle, voi vaikuttaa paljon, sillä kuuma päivä varjoisassa puistossa on eri asia kuin kuuma päivä rannalla. Myös kosteus ja suora auringonvalo vaikuttavat asiaan. Yleisesti ottaen monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että koiraa on turvallista ulkoiluttaa noin 20 asteeseen asti.
Eri koirilla voi olla erilainen sietokyky kuumalle säälle. Esimerkiksi rodut, kuten ranskanbulldogit ja mopsit, voivat todella kärsiä kuumuudesta, eikä niitä tulisi koskaan ulkoiluttaa kuumalla säällä. Toisaalta Kelpiet voivat sietää paremmin lämpimiä päiviä. Lisäksi vanhemmat koirat, kroonisesti sairaat koirat ja nuoret pennut voivat olla erittäin herkkiä äärimmäisille lämpötiloille, sekä kuumalle että kylmälle. Siksi sinun tulee aina olla varovainen ulkoiluttaessasi koiraa kesällä ja arvioida jokainen tilanne erikseen.
Miksi koiran ulkoiluttaminen kuumina päivinä on vaarallista?
Koiran ulkoiluttaminen kuumalla säällä voi olla vaarallista, sillä koirat ylikuumenevat helposti ja tulevat huonovointisiksi. Kuten olet ehkä huomannut, koirilla ei aina ole ‘pois päältä’ -kytkintä leikkiessään tai juostessaan, eivätkä ne aina tajua, milloin olisi aika levätä varjossa. Siksi koiran ulkoiluttajan on käytettävä harkintakykyään ja vältettävä tilanteita, joissa koira voi kärsiä lämpöhalvauksesta.
Lämpöhalvauksen lisäksi koirasi tassut voivat saada ikäviä palovammoja kävellessään lämpimillä pinnoilla kuumalla säällä. Erityisesti jalkakäytävät, hiekka ja asfaltti voivat olla vaarallisia. Voitkin tehdä helpon pikatestin tarkistaaksesi, onko maa liian kuuma koirallesi: pidä vain kämmentäsi maassa 10 sekuntia. Jos se on liian kuuma sinulle, se on liian kuuma myös koirallesi.
Vinkkejä turvalliseen koiran ulkoilutukseen kuumalla säällä
- Pyri ulkoiluttamaan koiraasi viileinä vuorokaudenaikoina. Varhain aamulla ja illalla on yleensä varmin valinta.
- Pakkaa aina täysi vesipullo ja kannettava koiran kuppi laukkuun. Jos annat koirasi juoda lätäköistä ja lammikoista, se voi tulla sairaaksi, joten pidä mieluummin raikasta vettä mukana.
- Vältä kova treeniä tai koulutusta koirasi kanssa kuumalla säällä.
- Varo auringonpolttamia aurinkoisina päivinä, varsinkin jos omistat koiran, jolla on valkoinen turkki tai vaaleanpunainen iho.
- Pidä silmällä koiraasi lämpöhalvauksen varalta.
- Muista testata kämmenelläsi jalkakäytävää muutaman sekunnin ajan ennen koiran ulkoiluttamista.
- Kävele ennemmin nurmikolla kuin tiellä tai jalkakäytävällä, sillä nämä pinnat voivat kerätä paljon lämpöä myöhään iltaan asti.
- Harkitse lyhyempää tai hitaampaa lenkkiä, jos luulet lämpötilan nousevan lenkin aikana.
- Jos voit, kävele varjoisilla poluilla tai kadun varjoisalla puolella.
- Keskustele huolenaiheistasi koiran ulkoiluttajasi kanssa. Liian lämpimän sään varalta kannattaa tehdä varasuunnitelma, kuten koulutusta sisätiloissa, vesileikit tai sohvalla halailu.