Näin tutustutat kissan ja koiran toisiinsa - 7 askelta

Author picture Pawshake

Perinteisesti on ajateltu, että kissat ja koirat olisivat muka luonnollisia vihollisia toisilleen. Ne eivät ymmärrä toistensa elekieltä hyvin, joka voi aiheuttaa kommunikaatio-ongelmia - ihmetystä, 'metsästystä' ja jopa tappeluita. Hyvinsosiaalisestut kissat ja koirat voivat kuitenkin elää yhdessä rauhallisesti ja tulla jopa ylimmiksi ystäviksi. Oletko hankkimassa koiraa, ja teillä on jo kissa? Tai toisinpäin? Vai oletko lemmikinhoitaja, ja haluat hoitaa muitakin lemmikkejä kotonasi, kissasi tai koirasi lisäksi? Silloin sinun tulee varmistaa, että tutustutat lemmikkisi toisiinsa turvallisesti ja vastuullisesti.

Valmistelut

Varmista, että koirasi on sopivasti väsynyt, ennenkuin aloitat tutustuttamisen. Vie koirasi pitkälle rauhalliselle lenkille ennalta, jotta se väsyy hyvin. Palloleikit saattavat toimia paremmin joillekin koirille - jotkut taas saattavat innostua niistä enemmän. Valitse siis keino, joka sopii koirallesi parhaiten. Tällöin koirasi ei lähde jahtaamaan kissaa, vaan on rauhallisessa mielentilassa. Varmista myös että kissasi (tai hoitokissa) on rentoutunut ja hyvällä tuulella. Jos vain mahdollista, kannattaa tutustuttaminen tehdä kissan kotona. Yleensä kissat stressaavat uusista ympäristöistä helpommin, ja päämääränä on pitää molemmat lemmikit rauhallisina ja rentoina. Muista, että kissan koti on sen yksityisaluetta. Älä siis päästä koiraasi nuuskimaan kissan nukkumispaikkaa, tai sen vessaa, jotta sillä on joitain alueita pelkästään itselleen.

Ystävyyden ensimmäinen nuuhkaisu

Nuuskiminen on hyvä rauhallinen tapa, jolla kissasi ja koirasi tutustuvat toisiinsa. Älä vielä varsinaisesti tutustuta lemmikkejä toisilleen, vaan siirrä niiden hajuja käsiesi kautta niiden nuuskittavaksi. Silitä siis koiraasi, ja vie kätesi nuuskittavaksi kissalle - ja taas toisinpäin. Näin ne tottuvat ensin uuteen tuoksuun, jolloin ensitapaaminen on helpompaa myöhemmin.

Kun molemmat lemmikit ovat samassa paikassa (yleensä kissan kotona), laita ne ensin eri huoneisiin. Tällöin ne eivät voi nähdä toisiaan, mutta pystyvät tutkimaan huonettaan ja nuuskimaan esim. oven alta toisen uutta tuoksua. Jos huoneiden tutkiminen menee hyvin, vaihda lemmikkien paikkaa keskenään. Tee tämä niin, etteivät ne vielä näkisi toisiaan. Nyt hajut alkavat sekoittua, ja ne alkavat tulla tutuksi molemmille kunnolla. Jos tämäkin menee hyvin (molemmat lemmikit ovat suhteellisen rentoja ja uteliaita), palkitse molemmat lemmikit niiden lempiherkulla. Silloin ne alkavat yhdistämään tuoksun hyviin asioihin.

Ensikohtaaminen

Ovatko molemmat lemmikit rauhallisia, mutta uteliaita? Sitten onkin aika esitellä ne toisilleen. Kaikista turvallisin keino on laittaa kissa sen kantokoppaan, ja nostaa se jonnekin korkealle (varo kuitenkin, ettei kantokoppa tipu). Tämä toimii vain, jos kissasi on tottunut kantokoppaan ja pitää sitä turvallisena paikkana. Pidä koira löysässä hihnassa ja anna niiden tutkailla toisiaan kunnollisen välimatkan päästä. Jos tämä menee hyvin, anna molemmille herkku. Olette nyt valmiita ottamaan seuraavan askeleen:

Pidä koira edelleen löysässä hihnassa (varo ettet itse kiristä hihnaa), ja annan kissasi mennä vapaasti minne se haluaakaan. Varmista, että kissalla on aina monta pakoreittiä ja useita korkeita paikkoja, jonne se voi kiivetä halutessaan. Älä pakota lemmikkejä moikkaamaan toisiaan. Anna niiden määrittää itse, kuinka nopeasti ne haluavat tutustua toisiinsa. Jos molemmat lemmikit pysyvät rauhallisina ja ystävällisinä, kehu niitä vuolaasti!

Kehonkieli

Tarkkaile molempien lemmikkien kehonkieltä, sillä sen avulla voit ennakoida mitä ne tekevät seuraavaksi.

Jos kissasi korvat ovat liimautuneina taaksepäin ja sen häntä heiluu vauhdikkaasti - kissasi on selkeästi ärsyyntynyt. Jos koirasi jähmettyy, sen korvat sojottavat eteenpäin ja se alkaa tuijottamaan kissaa - se on 'metsästys'tilassa. If he licks his lips or yawns, then he’s likely feeling stressed and uncomfortable.

As soon as either pet shows any such signs of aggravation, entice them away with a treat and take them to another room. Try the introduction again at a later moment in time.

Pay attention to your own body language too: are you calm and relaxed or afraid that something might happen? Try to minimize any tension, your own included.

Patience and supervision

Start the introduction slowly by exposing them to one another for a just a few minutes at a time and repeating this daily. Voit pidentää aikaa sitä mukaa, mitä pidempään lemmikit näyttävät pysyvän rauhallisina. Muista kuitenkin erottaa lemmikit ennen kuin ne stressaantuvat. Joistain kissoista ei tule koskaan ystäviä koirien kanssa, joidenkin kanssa voi kestää pidempään (viikkoja, joskus jopa kuukausia) jotta ne alkavat sietämään toisiaan. Anna niille aikaa ja tilaa, ja sillä aikaa - valvo tilannetta. Jos lemmikit eivät tunnu pitävän toisistaan, tai tutustuminen ottaa takapakkia, lyhennä niiden yhdessä olevaa aikaa hieman. Jos tilanne ei parane parin viikon kuluessa, tai ne alkavat tosissaan tapella, lopeta tutustuttaminen. Anna lemmikeiden pitää kunnon tauko toisistaan, tai harkitse kysyväsi neuvoa eläintenkouluttajalta.

Kissan- ja koiranpennut

Pentujen tutustuttamisessa on se hyvä puoli, ettei nuorilla lemmikeillä ole vielä huonoja kokemuksia muista lajeista. Varsinkin kissanpennut ovat yleensä hyvin rohkeita ja kiinnostuneita koirista. Ja monet aikuiset koirat ovat yleensä ystävällisiä nuoria eläimiä kohtaan. Vaarana on kuitenkin se, että pennut voivat olla heikkoja. Kissanpennut eivät yleensä osaa lukea vaaran merkkejä, eivätkä ymmärrä ajoissa, jos aikuinen koira haluaa yhtäkkiä jahdata niitä. Koiranpennut taas yleensä haluavat leikkiä kunnolla, ja voivatkin saada nopean viillon nenäänsä kissan kynsistä. Ole siis erityisen valppaana, kun tutustuvat pentuja aikuisiin eläimiin.

Lemmikinhoitaja

Oletko koiran- tai kissanhoitaja ja haluaisit tutustuttaa kissan tai koiran omalle lemmikillesi? Suosittelemme tekemään tätä vain sellaisen lemmikin kanssa, joka on sosiaalistettu muihin lajeihin ennalta. Ja luonnollisesti - kysy aina lupa myös omistajalta.

Lyhyt lista perussäännöistä:

  • Estä metsästyskäytös
  • Palkitse rauhallisesta ja ystävällisestä kanssakäymisestä
  • Älä pakota lemmikkejä tekemään mitään, mitä ne eivät halua tehdä
  • Vältä stressiä ja ärsyyntymistä: harhauta lemmikkiesi huomio muualle
  • Anna kissan löytää sen omat pakoreitit
  • Älä päästä koiraa kissan vessalaatikolle tai nukkumispaikalle

Onko sinulla kotonasi ihana parivaljakko, jotka ovat toistensa ylimmät ystävät? Jaa kauneimmat ja söpöimmät kuvat Pawshake profiilissasi tai tägää #pawshakesuomi Instagramissa. Jaamme ihanimmat kuvat yhteisömme kanssa!