Vaikka tarjoat kissallesi täysin puhtaan hiekkalaatikon, saattaa sille sattua satunnaisia vahinkoja. Miksi kissa pissaa hiekkalaatikon ulkopuolelle ja miten saat sen hyvät käymälärutiinit takaisin? Tässä on 7 vinkkiä.
Mitkä ovat syitä sille, että kissa EI käytä hiekkalaatikkoaan?
- Kipu virtsatessa / muut lääketieteelliset syyt
- Vääränlainen kissanhiekka
- Hiekkalaatikko ei ole tarpeeksi puhdas
- Hiekkalaatikko on auki / suljettu TAI siinä on / ei ole ovea
- Hiekkalaatikko on väärässä paikassa / liian lähellä ruokaa tai vettä
- Muut kissat käyttävät hiekkalaatikkoa
- Kissa merkkaa ympäri taloa
1. Kipu virtsatessa / muut lääketieteelliset syyt
Ensinnäkin, sulje pois kaikki lääketieteelliset syyt tähän käyttäytymiseen. Kissoilla, joilla on virtsarakon ja virtsateiden ongelmia, on virtsaamisvaikeuksia, ja ne saattavat myös pissata satunnaisiin paikkoihin ympäri taloa. Virtsarakon ongelmat eivät useinkaan ole ensi silmäyksellä selvästi havaittavissa, mutta hoitamattomina ne voivat johtaa vakaviin (jopa kuolemaan johtaviin) ongelmiin. Vanhemmat kissat voivat myös yllättäen pissata ympäri taloa terveysongelmien vuoksi. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisten lääketieteellisten ongelmien poissulkemiseksi.
Lemmikinomistajan vinkki: pidä kissasi virtsatiet terveinä tarjoamalla laadukasta ruokaa, joka on mieluiten märkää.
2. Vääränlainen kissanhiekka
Kissat voivat olla hyvin nirsoja hiekkansa suhteen. Oletko hiljattain vaihtanut kissallesi ostamasi hiekan tyyppiä? Jos kissasi epäröi astua hiekkalaatikkoon, seisoo tassut aivan laatikon reunalla tai ei halua kaivautua hiekkaan, on tämä merkki siitä, että kyseinen kuivike ei ole miellyttävää. Jotkin hiekkatyypit ovat yksinkertaisesti liian kovia kissan herkille tassuille!
Tutustu erilaisiin kuiviketyyppeihin ja yritä selvittää, mistä hiekasta kissasi pitää eniten. On myös parasta valita hajustamaton kissanhiekka ja välttää hajustettuja suihkeita. Niin sanotut "raikkaat" hajustetut tuoksut saattavat olla mukavia ihmisille, mutta ne eivät ole välttämättä sitä kissoille.
3. Hiekkalaatikko ei ole tarpeeksi puhdas
Kissat ovat hyvin hygieenisiä eläimiä. Kun niiden käymälä ei ole puhdas, ne eivät käytä sitä! Kauho siis kissasi hiekka joka päivä ja puhdista koko laatikko säännöllisesti ja perusteellisesti. Käytä mieluiten hajusteettomia, biohajoavia puhdistusaineita.
Huomaa: kaikki kissan kuivikkeet eivät ole biohajoavia, joten mieti kahdesti, ennen kuin heität ne vessanpönttöön. Jos kyseessä on ei-orgaaninen kuivike, hävitä käytetty kuivike tavallisen talousjätteen mukana.
4. Hiekkalaatikossa on tai ei ole kantta tai läppää
Jotkut kissat pitävät suljetusta hiekkalaatikosta, koska ne ovat siinä mukavasti suojassa. Useimmiten kissat pitävät kuitenkin avoimesta laatikosta, jossa ei ole kattoa. Suljetut hiekkalaatikot on tehty lähinnä ihmisiä varten, jotta meidän ei tarvitse katsella suoraan kissan vessaan.
Monet kissat pitävät mielellään ympäristöään silmällä virtsatessaan ja suosivat siksi avointa laatikkoa. Myös luukku tai ovi aiheuttaa hämmennystä monille kissoille. Tarkkaile ja harkitse siis huolellisesti, minkälainen laatikko on kissallesi mukavin.
5. Hiekkalaatikko on väärässä paikassa
Ihmisten tavoin myös kissat haluavat käydä vessassa rauhallisessa, yksityisessä paikassa. Varmista siis, että laatikko on sijoitettu tällaiseen paikkaan. Pidä myös ruoka, vesi ja laatikko hyvin erillään toisistaan. Kissat eivät halua syödä, juoda ja virtsata samassa paikassa.
6. kissat käyttävät hiekkalaatikkoa
Onko sinulla useita kissoja? Tällöin “hiekkalaatikkojärjestelystä” voi tulla hankalaa. Kissat eivät halua käyttää hiekkalaatikkoa, jossa muutkin kissat käyvät. Jos laatikoita on liian vähän, voi syntyä reviiritaistelu, joka johtaa pissaamiseen laatikon ulkopuolelle. Hanki siis tarpeeksi hiekkalaatikoita, jotta jokaisella kissalla on omansa.
7. Merkkailu
Nuoret uros- ja naaraskissat, jotka ovat lisääntymisikäisiä, voivat yhtäkkiä alkaa virtsata ympäri taloa. Virtsalla merkitseminen on kissan tapa määritellä reviirinsä. Uroskissojen merkkaaminen voi olla erityisen haisevaa ja melko ärsyttävää, ja se voidaan usein ratkaista kastroimalla kissa.
Mutta ole varuillasi: merkkaaminen voi olla myös merkki stressistä, ahdistuksesta, tylsyydestä tai masennuksesta. Tarkkaile siis kissaasi hyvin, jotta voit saada selville mahdollisen stressin aiheuttajan. Kissat voivat stressaantua kotitaloudessa tapahtuvista muutoksista, kuten remontista, muutosta, uudesta kämppiksestä tai lemmikistä, tai asumisesta paikassa, jossa on liian vähän elintilaa kissaa kohti. Lue täältä lisää siitä, miten saat kissan onnelliseksi ja rentoutuneeksi.
Extra vinkki:
Pissaako kissasi joskus hiekkalaatikon ulkopuolelle? Puhdista se välittömästi soodalla tai orgaanisilla puhdistusaineilla. Jäljelle jäävä virtsan tuoksu voi rohkaista kissaa pissaamaan uudelleen hiekkalaatikon ulkopuolelle.
Lopuksi: älä koskaan rankaise kissaasi siitä, että se pissaa jonnekin minne sen ei kuuluisi. Kissa ei koskaan pissaa tai kakkaa laatikon ulkopuolelle tottelemattomuuden takia - kissat pissaavat mieluiten omaan laatikkoonsa! Yritä siis aina selvittää, mistä tämä johtuu, jotta kissasi voi pian pissata rauhassa sinne, minne sen kuuluukin.