Jotkut pitävät koiran lipaisua suloisena eleenä, kun taas toisten mielestä se on ehkä hieman inhottavaa. Miksi koirat ylipäätään nuolevat? Altistaako koiran pusuttelu oman terveytesi vaakalaudalle?
Miksi koirat nuolevat?
Koirat nuolevat monestakin syystä. Kun koirasi nuolee rauhalliseen tahtiin omaa kuonoaan tai kehoaan, on usein kyse rauhoittavasta ja mukavasta eleestä, joka on lähtöisin pentu-ajoilta (emo on samalla tavalla hoivannut pentuettaan). Joskus tällainen käytös voi olla merkki ongelmasta: Huulten nuoleminen voi olla merkki stressistä tai esim. suu/ruuansulatuskanava-lähtöisestä terveysongelmasta. Jos koira puolestaan nuolee sinua, voi hän hakea sillä huomiota saadakseen hellyyttä tai pyytääkseen vesikupin täydennystä. Kun tulet kotiin, ryntääkö karvainen ystäväsi sinua vastaan häntä heiluen ja pusuja sadellen? Se on heidän tapansa iloita kotiinpaluustasi ja ilmoittaa haluavansa kaiken rakkauden ja huomiosi! Joskus koirat saattavat nuolla sinua myös vain, koska ihosi maistuu heidän mielestään hyvältä. Erityisesti hikisen treenin tai saunan jälkeen :-)
Koira, joka nuolee toista koiraa suun tienoilta, osoittaa kunnioitusta ja nöyryyttä.
Koirat saattavat myös nuolla omia huuliaan ja haukotella maireasti siinä samalla. Tämä on myös rauhoittelevaa käytöstä viestittäen: “Minua hieman ahdistaa, jättäisitkö minut rauhaan?” On tärkeää tunnistaa ja ymmärtää tällaisia konfliktia vältteleviä signaaleja, kun koira näyttää niitä. Erityisesti jos olet koiranhoitaja, on tärkeää osata “lukea” itsellesi vieraita koiria. Lue lisää rauhoittavista eleistä täältä. (Englanninkielinen linkki.)
Nuoleminen ja turkinhoito
Koirat usein nuolevat itseään myös turkinhoidon ja siistimisen takia. Näin he pitävät mm. tassut, mahan sekä sukupuolielimensä puhtaina. Jos koirasi nuolee yhtä kohtaa jatkuvasti, voi jotain olla vialla. Koira voi nuolla tiettyä kohtaa ihovaurion takia (esim. tikku, palovamma tai naarmu), nyrjähdyksen tai jopa nivelrikon takia. Lisääntynyt kauttaaltaan tapahtuva nuoleminen voi myös olla merkki kutinasta, joka voi olla esim. allergian tai ulkoloisten aiheuttamaa. Koirat eivät mielellään näytä kipuaan ja peittävät sen niin pitkään kuin suinkin vain mahdollista. Seuraa siis koiraasi, reagoi / tutki sekä käänny tarvittaessa eläinlääkärin puoleen, jos sinusta tuntuu, että nuoleminen on lisääntynyt, mutta et löydä sille selvää syytä.
Nuoleminen voi joskus olla myös merkki stressistä tai tylsistymisestä. Tässä tapauksessa sinun on uudelleenarvioitava koiran elinympäristö sekä arkirutiinit. Onko jokin taloudessanne muuttunut? Onko koiralla tarpeeksi virikkeitä, niin henkisiä kuin fyysisiä? Tylsyyteen voi löytyä näppärä apu palkkaamalla koiranulkoiluttaja tai koiranhoitaja! Jotta pystyt pitämään koirasi onnellisena ja terveenä, on tärkeää pitää hänen käytöstään tarkasti silmällä, jotta huomaat poikkeavuudet. Tulet myös huomaamaan kuinka paljon koira viestii sinulle tärkeitä asioita (kuten mielentilaa ja fyysistä terveyttä) pelkällä kehonkielellä!
Onko koiran lipaisu epäterveellistä?
Tykkäätpä tai et koirien kuolaisista pusuista: onko niiden pusut turvallisia sinulle? Totta puhuen, se että koiran kieli olisi puhdas tai millään tavalla parantava on vain myytti. Koiran kielen pinnalla asuu n. 400 lajia erilaisia bakteereja, joista osa voi olla terveydelle hyvin haitallisia patogeeneja. Harkitse siis tarkkaan, kun annat koiran nuolla omia haavojasi tai annat koiran nuolla naamaasi - varsinkin jos olet lemmikinhoitaja ja ympärilläsi on koko ajan vieraita koiria. Vanhusten, pienten lasten ja huonon vastustuskyvyn omaavien tulisi olla erityisen varovaisia pusuttelevien hauvojen kanssa.
Tästä huolimatta ei ole syytä hysteriaan, sillä elämme bakteerien kansoittamassa maailmassa. Esimerkiksi tiskirätissäsi on usein mielettömän paljon enemmän bakteereja, kuin koirasi suussa. Paras lähestymistapa on siis maalaisjärjen käyttö: älä anna koiran nuolla haavoja (omiaan tai sinun) ja vältä naamaan kohdistuvia pusuja. Haluatko opettaa koirasi luopumaan kasvojesi nuolemisesta? Älä rankaise koiraa tästä toiminnasta (sillä koirasi haluaa viestittää vain hyvää tällä eleellä) vaan sano napakasti “Ei” ja anna koiran haistella tai nuolla mielummin kättäsi. Hänhän haluaa vain tervehtiä ja viestiä pitävänsä sinusta!