Miksi kissat raapivat huonekaluja?
Raapiminen on kissoille luonnollista käytöstä. Ne tekevät sitä vaistomaisesti hoitaakseen kynsiään, merkatakseen alueensa ja lievittääkseen stressiä.
Sisäkissat raapivat huonekaluja, seiniä ja mattoja, koska useimmissa kotitalouksissa on näitä karkeita pintoja. Ja tällaiset pinnat tuntuvat hyvältä kissasi kynsien alla!
Kissat eivät kuitenkaan raavi kotiasi haastaakseen riitaa kanssasi tai ollakseen tuhmia ilman syytä. Siksi sinun ei pitäisi koskaan rankaista kissaasi raapimisesta. Se ei yksinkertaisesti ymmärtäisi rangaistusta ja käyttäytyminen jatkuisi.
Raapiminen kuuluu kissan elämään ja kissanomistajien on vain hyväksyttävä tämä. Mutta mitä voit tehdä hallitaksesi kissasi raapimista, kun se alkaa olla liiallista? Täältä voit lukea muutamia vinkkejä kissan käytöksen ohjaamiseen ja käyttäytymisen lähteen hoitoon.
1) Tee huonekaluistasi epämiellyttäviä kissalle
Estä kissaasi raapimasta huonekaluja puhdistamalla olemassa olevat raapimisjäljet. Kissat palaavat paikkoihin, joita ne ovat aiemmin raapineet, joten tämä pysäyttää kierteen.
Estä kissaasi palaamasta suosikkiraapimispaikkaansa poistamalla sen haju hajua poistavalla puhdistusaineella. Tämä tekee paikasta täysin vapaan kissan hajusta ja poistaa osan kiusauksesta. Lisäksi voit tehdä pinnoista vähemmän houkuttelevia kissoille päällystämällä ne kaksipuoleisella teipillä tai alumiinifoliolla.
2) Tarjoa houkuttelevia vaihtoehtoja
Tarjoa kissallesi paljon paikkoja, joita se voi raapia sydämensä kyllyydestä. On hyvä tarjota vähintään yksi raapimispuu kotitaloudessasi olevaa kissaa kohden. Kissanmintun tai valeriaanauutteen levittäminen voi tehdä raapimispuusta erityisen houkuttelevan.
3) Tee oma tee-se-itse raapimispuu tai -lauta
Voit tehdä raapimispuun tai -laudan itse säästääksesi rahaa. Löydät tarvittavat materiaalit paikallisesta rautakaupasta. Näin voit tehdä erityyppisiä raapimisalustoja:
Kuinka tehdä perinteinen raapimispuu
Tämä on klassinen alusta jokaiselle, joka haluaa päästä käyttämään kynsiään. Tarvitset vain laudan, setripylvään ja sisalköyttä.
- Kiinnitä pylväs levyyn superliimalla, nauloilla tai nastoilla. Varmista, että pylväästä ei törrötä teräviä päitä.
- Kiedo köysi tiukasti pylvään ympärille aloittaen alhaalta ylöspäin.
- Työnnä molemmat irtopäät köyden alle, joka on jo kiedottu pylvään ympärille.
Varmista, että kiinnität kissan raapimispuun tukevasti, jotta se ei liiku, kun kissasi raapii sitä.
Kuinka tehdä raapimislauta
Voit myös tehdä kissallesi raapimislaudan, johon se voi purkaa energiaansa. Tarvitset vain mattoa, lastulevyn, liimaa ja koukut.
- Kiinnitä matto laudalle liimalla.
- Käytä mattoa, jossa on silmukoita ja rouhea rakenne, jotta kissasi kynnet voivat tarttua siihen.
- Kiinnitä seinäkoukut tai ruuvit laudan kiinnittämiseksi.
- Ripusta lauta seinälle tai oveen. Varmista, että asetat sen oikealle korkeudelle, jotta kissasi voi venytellä raapiessaan.
Tarkista myös mahdolliset naulat tai niitit, jotka saattavat työntyä ulos raapimislaudasta tai -puusta. Turvallisuus tulee aina olla etusijalla!
4) Stressin tai ahdistuksen aiheuttama raapiminen
On tärkeää ottaa huomioon, että kissasi saattaa myös tuntea stressiä tai ahdistusta, mikä voi johtaa raapimiseen. Tämän vuoksi kannattaa kysyä itseltään, miksi kissani raapii? Onko kissasi kokenut viime aikoina muutoksia, kuten muutto, uusia perheenjäseniä tai lemmikkejä?
Tarjoa kissallesi hiljainen paikka jonne se voi halutessaan piiloutua, varsinkin jos se on kokenut muutoksia ympäristössään. Varaa esimerkiksi ylimääräinen huone, jossa on runsaasti kissan leluja ja piilopaikkoja. Muista myös lisätä tilaan esineitä tai huonekaluja, joita se voi raapia ja näin purkaa ylimääräistä energiaa.
5) Tylsistymisen aiheuttama raapiminen
Kissa saattaa myös raapia ylenpalttisesti, koska se on tylsistynyt tai yksinäinen päiväsaikaan. Monet ajattelevat, että kissat vain nukkuvat koko päivän eivätkä tarvitse viihdykettä tai seuraa. Päinvastoin, kissat tarvitsevat stimulaatiota ja leikkiaikaa päivittäin. Ilman tätä kissalle voi kehittyä ongelmakäyttäytymistä, kuten liiallista raapimista.
Jos työskentelet pitkiä päiviä tai olet lähdössä lomalle, varaa kissanhoitaja. Hoitaja voi leikkiä kissan kanssa ja pitää sille seuraa. Kissasi on paljon onnellisempi eikä todennäköisesti enää naarmuta huonekalujasi. Lue täältä lisää miten pidät kissasi onnellisena.
Etsitkö huolehtivaa kissanhoitajaa karvaiselle ystävällesi? Pawshakella on paljon kissanhoitajia valmiina pitämään kissallesi seuraa. Vieraile Pawshake-sivustolla nähdäksesi kuka on lähelläsi!