Voiko vanhan koiran sosiaalistaa?
Vanhemman koiran sosiaalistaminen on todellakin mahdollista, vaikka se vaatiikin hieman ylimääräistä aikaa ja kärsivällisyyttä.
Ihannetapauksessa sosiaalistamisen tulisi tapahtua pennun ensimmäisten 12 kuukauden aikana. Tämä on kriittistä aikaa käytöksen oppimiselle ja tapojen muodostumiselle. Älä kuitenkaan panikoi, jos sinulla on koira, joka ei oppinut näitä nuorena. Vanhemmallakin koiralla on vielä toivoa!
Mitä on sosiaalistaminen
Sosiaalistaminen tarkoittaa koiran opettamista olemaan rauhallinen uusien ihmisten ja lemmikkien seurassa sekä uusissa ympäristöissä. Se on todella tärkeä prosessi, jotta koirasi tuntee olonsa turvalliseksi uudessa ympäristössä. Samoin se on kriittinen osa koiran opettamista käyttäytymään rauhallisesti muiden seurassa.
Vanhemman koiran sosiaalistaminen voi olla hieman vaikeampaa samasta syystä kuin sille uusien temppujen opettaminen. Vanhojen tapojen muuttaminen voi viedä hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä. Tämä onkin asia, joka sinun on ehkä otettava huomioon, jos adoptoit rescuekoiran.
Koirasta voi tulla hermostunut, vetäytynyt tai jopa aggressiivinen ilman asianmukaista sosiaalistamista. Siksi on erittäin tärkeää käyttää aikaa sosiaalistamiseen, olipa sinulla uusi koiranpentu tai vanhempi rescuekoira.
Kärsivällisyys, johdonmukaisuus ja avoin mieli ovat välttämättömiä opettaessasi vanhemmalle koirallesi hyvää sosiaalista käyttäytymistä. Muista: koira aistii energiasi, joten muista pitää koulutus mukavana ja rentona!
5 vinkkiä vanhemman koiran sosiaalistamiseen
- Opettele koiran kehonkieltä: Voit poistaa koirasi stressaavista tai vaarallisista tilanteista, jos osaat tulkita sen kehonkieltä. Koiran kehonkieli voi olla hyvin hienovaraista, joten käytä aikaa tutustuaksesi siihen.
- Kutsu vieraita kotiisi: tämä on loistava ja turvallinen tapa totuttaa koirasi uusiin ihmisiin. Aloita kotonasi, missä koirasi on rennoimmillaan, ja anna koirasi tehdä aloite. Voit myös antaa vieraille taskut täyteen herkkuja.
- Säännölliset kävelylenkit: Lenkkien avulla koirasi tottuu uusiin paikkoihin, hajuihin ja ääniin. Muista ulkoiluttaa koiraasi päivittäin ja kokeilla eri puistoja ja polkuja. Jos et voi viedä koiraasi ulos joka päivä, käytä koiranulkoiluttajaa.
- Uusien koirien tapaaminen: jos koirasi on ulkona kävelyllä, se todennäköisesti kohtaa muita koiria. Poista koirasi kaikista vaarallisista tilanteista, jotka voivat aiheuttaa aggressiota. Älä hoputa koiraasi tai laita sitä sellaiseen tilanteeseen, mihin se ei halua tai ole valmis.
- Koulutus: Koiran käyttäytymisen hallinta voi olla helpompaa johdonmukaisella tottelevaisuuskoulutuksella. Esimerkiksi luoksetulon ja hyvän hihnakäyttäytymisen osaaminen voivat helpottaa koirasi tutustumista uusiin tilanteisiin. Kannattaa myös harkita koirankouluttajan palkkaamista, jos koirasi on erityisen hermostunut ulkona ollessaan.
- Koiranhoitaja: Totuta koirasi uusiin ihmisiin pyytämällä luotettavaa lemmikinhoitajaa käymään sen luona päivän aikana. Hän voi viedä koirasi kävelylle tai pitää sille seuraa, kun olet itse töissä. Muista varata tutustumistapaaminen aina ennen varauksen tekemistä.