Kuinka putsata koiran korvat

Author picture Inka

Miksi koiran korvat tulisi putsata?

On tärkeää putsata koiran korvat ajoittain ylimääräisen lian, korvavaikun sekä kuolleen ihon poistamiseksi. Mikäli korvia ei putsata, voi koira saada korvatulehduksen.

White dog with pointed ears

Koiran korvan muoto ja koko voivat vaihdella suuresti eri rotujen välillä: pitkistä lyhyisiin, luppakorvista teräviin ja pörröisistä lyhytkarvaisiin. Näin ollen jotkin rodut ovat alttiimpia tulehduksille, kun taas toisilla on luonnostaan puhtaat korvat, jotka vaativat hyvin vähän hoitoa.

Esimerkiksi koira, jolla on pitkät luppakorvat, kuten beagle tai cockerspanieli, tarvitsee enemmän hoitoa kuin rotu, jolla on teräväkärkiset korvat, kuten kelpie. Rodusta riippumatta, mikä tahansa koira voi saada korvatulehduksen, ja säännöllinen puhdistus on turvallinen tapa estää se.

Kuinka usein koiran korvat tulisi putsata?

Paras tapa tietää, milloin koiran korvat pitäisi puhdistaa, on tutustua siihen miltä ne näyttävät terveinä, ja puhdistaa ne, kun huomaat muutoksia. Puhtaiden korvien ei pitäisi haista tai näyttää likaisilta, kun taas likaisissa korvissa voi olla sisäistä likaa tai korvavahaa tai jopa lievä haju.

Koirasi on siis hyvä totuttaa käsittelyyn ja hoitamiseen jo nuoresta pitäen. Näin voit tutustua korviin hyvin ja totuttaa koirasi prosessiin.  

Kuten aiemmin mainitsimme, luppakorvaiset rodut ovat alttiimpia korvatulehduksille ja tarvitsevat useammin puhdistusta. On kuitenkin myös tärkeää, ettei koiran korvia puhdisteta liikaa, sillä myös siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Black labrador close up

Miten koiran korvat putsataan?

1 Ensiksi tarkista ovatko korvat likaiset

Jos koirasi korvat ovat hieman normaalia likaisemmat tai haisevammat, on aika puhdistaa ne. Jos kuitenkin huomaat vuotoa, punoitusta, erittäin pahaa hajua tai jos koirallasi on kipuja tai se raapii korviaan, vie se eläinlääkäriin. Älä koskaan puhdista koiran korvaa, jos epäilet sen olevan tulehtunut.

Samoin, jos koirallasi on pieniä tummia täpliä korvan sisäpuolella, sillä voi olla kirppuja tai punkkeja. Keskustele eläinlääkärin kanssa ennen puhdistusta, jos näin on.

2 Valitse rauhallinen hetki

Rauhallisen koiran korvien puhdistus on paljon helpompaa kuin kiihtyneen koiran! Puhdista koiran korvat silloin, kun se on rentoutunut, esimerkiksi illalla tai kävelylenkin jälkeen. Muista puhua rauhoittavalla äänellä ja kehua koiraa runsaasti puhdistuksen aikana.

On myös hyvä idea pyytää ystävää, perheenjäsentä tai luotettavaa lemmikinhoitajaa toimimaan ylimääräisenä apuna. Ja valitse sellainen paikka, jossa pieni sotku ei haittaa, kuten kylpyhuone tai piha.

3 Hanki oikeat välineet

Nappaa mukaan vanulappuja, pyyhe ja koiran korvienpuhdistusaine eläinkaupasta tai eläinlääkäriltä. Ja tietysti pidä taskussasi herkkuja kaiken varalta! 

Vältä muiden kotitalous- tai ihmisille tarkoitettujen puhdistusaineiden käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa koiran herkkää sisäkorvaa. Vältä erityisesti vetyperoksidia sisältäviä aineita.

Älä myöskään käytä pumpulipuikkoja, sillä ne voivat mennä vahingossa liian syvälle korvaan. Eläinlääkäri voi neuvoa sinua tarkemmin, joten keskustele asiasta hänen kanssaan.

4 Putsaa korvat 

Joillekin koirille, kuten niille, joilla on pienet tai pystykorvat, saattaa riittää, että korvan näkyvän alueen ympäriltä pyyhitään varovasti pumpulilla ja puhdistusliuoksella. Jos omistat kuitenkin pörröisen tai luppakorvaisen rodun, saatat joutua tekemään perusteellisemman puhdistuksen.

Valitsemasi tuotteen mukana tulee käyttöohjeet, joten lue ja noudata etikettiä tarkasti.

Useimmissa tuotteissa korvaa on vedettävä varovasti taaksepäin, kun tiputat puhdistusliuosta korvakäytävään (lisää vain etiketissä suositeltu määrä). Katso oikea määrä etiketistä. Lopuksi hiero korvia varovasti tyvestä noin 20 sekunnin ajan.

5 Pyyhi ylimääräinen puhdistusaine

Kun olet hieronut korvaa, anna koirasi ravistaa päätään mielensä mukaan. Tässä kohtaa sinun kannattaa piiloutua pyyhkeen taakse ja tietenkin antaa koiralle herkkuja siitä, että se on ollut niin kiltti!

Kun koirasi on ravistellut korvansa, pyyhi ylimääräinen tuote varovasti pois sisäkorvan näkyvistä osista. Jos korva on tosi likainen, prosessi kannattaa ehkä toistaa. Muista kuitenkin pyyhkiä aina vain korvan näkyvä osa, äläkä koskaan työnnä pumpulia syvemmälle.

Juuri noin! On normaalia, että koirasi ei pidä korvien puhdistusprosessista. Mutta älä anna sen huolestuttaa itseäsi liikaa. Mitä useammin teet sitä, sitä nopeammin se sujuu ja sitä mukavammalta korvien puhdistus koirastasi tuntuu.

Lopuksi, jos tämä kaikki on koirallesi liikaa eikä se kestä sitä että puhdistat sen korvat, ammattitaitoinen koiranhoitoalan ammattilainen tai eläinlääkäri voi auttaa.