Miksi lemmikit karkaavat?
Syitä, miksi lemmikit karkaavat, voivat olla että ne ovat peloissaan tai tylsistyneitä, ovat vieraassa paikassa tai koska ne kokevat eroahdistusta. Tämä voi olla suurempi ongelma esimerkiksi meluisissa uudenvuodenaaton juhlissa, varsinkin kun ulkona paukkuu ilotulitukset. Lisäksi jotkin energiset koirarodut ja pennut saattavat todennäköisemmin paeta energisyytensä ja uteliaisuutensa vuoksi. Joka tapauksessa, on tärkeää selvittää, miksi lemmikkisi karkaa, sillä sen selvittämällä voi estää koko ongelman.
Pelästynyt lemmikki voi olla varsinainen Houdini ja saattaa pistää kotisi turvallisuuden testiin. Ja valitettavasti paennut lemmikki on vaarassa joutua auton alle tai loukkaantua toisen eläimen toimesta. Parhaimmillaan paikallinen viranomainen voi löytää lemmikkisi, mistä voi seurata huomattava lasku.
Onneksi etukäteen suunnittelemalla voit vähentää lemmikkisi karkaamisen mahdollisuutta. Aloita tekemällä turvatarkastus kotonasi pitäen mielessä samalla seuraava luettelo pakomenetelmistä.
Miten lemmikit karkaavat kotoa?
Lemmikit voivat paeta kotoa monella tapaa, joista toiset ovat yllättävämpiä kuin toiset. Tässä alla on vain joitain tapoja, joilla lemmikkisi voi karata kotoa, ja joihin sinun tulisi kiinnittää huomiota:
- Ikkunat - lemmikit voivat karata hyttysverkkojen, pienten aukkojen tai jopa lasin läpi, jos ne ovat tarpeeksi peloissaan
- Parvekkeelta hyppääminen tai kiipeäminen
- Porttien rikkominen tai pureskelu
- Aidan alta kaivautuminen
- Heikot kohdat aidassa tai seinissä
- Avonaisesta etu- tai takaovesta sujahtaminen
- Avoimesta auton ovesta karkaaminen noudon tai luovutuksen yhteydessä
- Lukitsemattomien ovien avaaminen
- Aidan yli hyppääminen tai kiipeäminen
Kuinka estän lemmikkiäni karkaamaasta
Jos lemmikkisi on karannut aiemmin, muista korjata tai vaihtaa se kohta josta pako on tapahtunut, jotta karkaaminen ei toistu. Tähän voi kuulua suojaverkon asentaminen aidan alle kaivamisen estämiseksi. Saatat myös joutua vaihtamaan portit tai siirtämään huonekaluja pois aidan lähettyviltä, joita lemmikki voisi käyttää apunaan aidan yli hyppäämiseen. Ja mikä tärkeintä, jos toimit lemmikinhoitajana ja pihasi aidat eivät ole vähintään 1,5–1,8 metriä korkeat ja erittäin turvalliset, sinun ei tule hoitaa koiria ilman valvontaa pihallasi. Voit jopa harkita aidan reunojen kääntämistä sisäänpäin, jotta karkaaminen olisi vaikeampaa.
Jos olet kissanomistaja tai -hoitaja, suosittelemme pitämään kissat sisällä tai turvallisissa ulkotiloissa. Tämä auttaa suojelemaan villieläimiä sekä estää kissaa karkaamasta.
Varmista, että lemmikilläsi on viihtyisä ja turvallinen tila, jossa se tuntee olonsa turvalliseksi. Tämä voi olla esimerkiksi häkki, erillinen huone tai leikkikehä. Jos lemmikkisi ahdistuneisuus saa sen karkaamaan usein, keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa. Hän voi suositella lääkitystä ahdistuneisuuteen. Lue lisää eroahdistuksesta täältä.
Onko lemmikkini tosiaan karannut?
Aina lemmikki ei kuitenkaan ole karannut, vaan sen voi löytää piiloutuneena sängyn alle tai kaapin taakse. Tämä pätee erityisesti hermostuneisiin kissoihin, kun niitä vahtii joku muu kuin niiden omistaja.
Älä siis panikoi, jos et löydä kissaa heti. Tarkista sen sijaan kaikki kodin kaapit, laatikot, huonekalujen alta sekä muut pienet kolot.
Muita tapoja pitää lemmikkisi turvassa
Lemmikkisi mikrosiruttaminen ja rekisteröinti on tärkeää sen turvallisuuden kannalta. Tämän ansiosta on paljon suurempi mahdollisuus, että karannut lemmikkisi päätyy takaisin luoksesi, jos se löydetään. Sterilointi voi myös auttaa estämään lemmikkiäsi karkaamasta, sillä leikkaamattomat lemmikit ovat helposti innokkaampia livistämään ja vaeltelemaan ympäriinsä. Täältä löydät lisää vinkkejä, joiden avulla voit estää lemmikkiäsi karkaamasta.
Lemmikit, jotka saavat riittävästi henkistä, sosiaalista ja fyysistä stimulaatiota, ovat vähemmän todennäköisesti ahdistuneita tai tylsistyneitä. Tämän takia kannattaakin kokeilla seuraavia taktiikoita:
- Päivittäiset kävelylenkit: anna koirasi haistella ympäriinsä ja tutkia uusia reittejä.
- Temppu- ja tottelevaisuuskoulutus: tämä treenaa koiraasi sekä henkisesti että fyysisesti.
- Esteradat ja nosework -koulutus: piilota herkkuja pihallesi tai kotiisi ja treenaa koirasi hajuaistia.
- Jahtaamisleikit ja noutaminen: sekä koirat että kissat hyötyvät näistä leikeistä.
- Aktivointilelut sekä syömistä hidastavat ruokakupit: sen lisäksi että tämä auttaa lemmikkiäsi syömään hitaammin, se aktivoi myös sen ongelmanratkaisutaitoja.
- Ympäristön rikastaminen: vaihda lemmikkisi leluja aika ajoin ja anna sille runsaasti pureskeltavaa ja haisteltavaa.
Lopuksi vielä, lemmikinhoitaja voi tulla auttamaan lemmikkisi liikuttamisessa ja leikittämisessä erotusahdistuksen estämiseksi. Vieraile Pawshakessa tänään ja ota yhteyttä paikalliseen lemmikinhoitajaan.