Koiran hoito kotona | helpot niksit kotiin

Author picture Inka  - päivitetty: 15/02/2022

Miksi koiran hoito on tärkeää?

Voit pitää koirasi olon mukavana kun hoidat sen turkkia säännöllisesti, sekä pidät sen silmät, korvat ja hampaat puhtaina. Lisäksi hoitorutiinien ylläpito kotona tekee hoitolakäynneistä vähemmän stressaavia ja siellä tarvitsee käydä harvemmin. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, säännöllinen kotihoito säästää lattiasi ja huonekalusi ylimääräiseltä karvalta ja lialta!

Tässä on seitsemän kotihoitovinkkiä, joiden avulla koiran hoito käy sujuvasti ja stressittömästi.

1. Hanki oikeat hoitovälineet

Keskustele eläinlääkärin tai ammattitaitoisen koiranhoitajan kanssa koirasi turkista ja rodusta. He voivat ehdottaa oikeaa harjan pituutta ja rakennetta. 

Esimerkiksi koirat, joilla on paksu turkki (kuten kultainennoutaja tai bordercollie), saattavat tarvita metallisen, pitkäpiikkisen harjan. Lyhytturkkisille koirille (kuten jackrussell) voi puolestaan sopia paremmin lyhytpiikkinen harja.

Älä käytä koiran hoidossa ihmisten välineitä, kuten hammasharjaa, ihmisille tarkoitettua shampoota, saksia tai vanupuikkoja. Investoi sen sijaan koiran omiin tuotteisiin.

Ja lopuksi, jos käytät mitään leikkuria tai saksia koirasi kynsille tai turkille, varmista, että ne ovat ammattilaistasoiset ja että pidät ne hyvässä kunnossa. Heitä tylsät tai ruostuneet leikkurit pois, jotta vältät onnettomuudet ja pidät hoitoprosessin turvallisena.

2. Luo rento ympäristö koiran hoitoa varten

Koirat yleensä huomaavat jos olemme yhtään hermostuneita, eikä hoitotilanne ole poikkeus! Ota siis aikaa, äläkä kiirehdi hoitoprosessia. Ole luottavainen ja rauhallinen, jolloin koirasikin on paljon helpompi olla.

Vältä kaiken ahtaamista yhteen istuntoon, sillä se voi olla koiralle todella ylivoimaista. Jaa sen sijaan hoito pienempiin kertoihin. Aloita pikkuhiljaa, jotta koirasi tottuu hoitorutiineihin.

Rakenna koirallesi mukava rutiini valitsemalla rauhallinen paikka, kuten kylpyhuone tai hyvin valaistu huone, jossa on liukumaton lattia. Ja käytä lämmintä vettä, älä anna koirasi kylmettää itseään tai myöskään käytä liian kuumaa vettä.

Tee hoidosta positiivinen kokemus antamalla koirallesi runsaasti lempeää kiitosta ja herkkuja hoidon jälkeen. Toinen vinkki on levittää hieman (makeutusaineetonta) maapähkinävoita koiran ruokakupin sisäpuolelle. Tällä tavoin koira keskittyy kupin nuolemiseen samalla, kun hoidat sitä.

3. Priorisoi harjaaminen

Säännöllinen harjaus on paras tapa pitää koirasi puhtaana ja lattiasi karvattomana. Lisäksi koiran harjaaminen muutaman kerran viikossa vähentää tarvetta pestä sitä, sillä se poistaa paljon likaa, ruohoa ja kuollutta turkkia. Lisäksi se helpottaa koiran käsittelyä, jolloin se viihtyy paljon paremmin myöhemmin myös ammattilaisen käsittelyssä.

Jotkut rodut tarvitsevat säännöllisempää harjausta kuin toiset, ja jotkut saattavat tarvita enemmän harjausta karvanlähtökauden aikana. Keskustele eläinlääkärisi kanssa koirasi turkista ja siitä, kuinka usein koirasi tulisi harjata.

4. Kylvetä mahdollisimman vähän

Koiran ihoa ja turkkia suojaavat luonnolliset öljyt. Nämä öljyt pitävät turkin vedenkestävänä ja säätelevät lämpötilaa. Vältä siis näiden öljyjen poistamista pesemällä koirasi vain silloin, kun se alkaa haista liikaa tai kun se on pyörinyt jossain ällöttävässä. 

Muista harjata koirasi kunnolla ennen kylvetystä, sillä se poistaa suuren osan liasta ja helpottaa kylvetystä. Käytä laadukasta, hajustamatonta koirashampoota ja laimenna sitä hieman. Näin se on paljon helpompi huuhdella pois ja jättää vähemmän jäämiä jälkeensä. Hiustenkuivaajan ääni voi olla koiralle melko pelottava, joten kuivaa se sen sijaan pyyhkeellä.

5. Korvat, silmät ja hampaat

On erittäin tärkeää olla hellävarainen, kun puhdistat koirasi herkkiä korvia, silmiä ja hampaita. Pyyhi koiran silmät aina silloin tällöin hellävaraisesti pehmeällä liinalla, jotta vältät likaantumisen ja silmätulehduksen. Joillakin roduilla, kuten cavoodleilla ja labradoodleilla, silmät saatetaan joutua pyyhkimään useammin silmätulehdusten välttämiseksi.

Vältä roiskimasta vettä tai käyttämästä pumpulipuikkoja koiran korviin, sillä se voi vahingoittaa tai aiheuttaa tulehduksen. Osta sen sijaan erityisesti koirille tarkoitettua korvapuhdistusainetta ja noudata sen ohjeita.

Jos aiot puhdistaa koirasi hampaat, käytä koirille tarkoitettua hammastahnaa ja hammasharjaa. Markkinoilla on paljon hampaiden puhdistamiseen tarkoitettuja herkkuja ja puruleluja, joten näe hieman vaivaa löytääksesi koirallesi parhaiten sopivat tuotteet.

6. Ole tarkkaavainen

Turkinhoito on hyvä tilaisuus tutustua koiran ihoon ja turkkiin, jotta voit havaita kaikki mahdolliset epätavallisuudet. Tarkasta koirasi kunnolla käsiesi ja silmiesi avulla. Pidä silmällä sen ihoa epätavallisuuksien ja tuholaisten varalta, kuten punkit tai kirput. 

Jos huomaat ihossa, korvissa tai silmissä kipeitä kohtia, kyhmyjä, hajuja tai vuotoa, soita eläinlääkärille. Hän voi katsoa tarkemmin ja neuvoa, tarvitseeko koirasi hoitoa.

7. Jätä hankalat kohdat ammattilaiselle

Joitakin hoitotekniikoita, kuten turkin trimmausta, karvojen ajoa ja kynsien leikkaamista ei pitäisi kokeilla kotona, ellei tiedä tarkalleen, mitä tekee. Loukkaantumisriski on suuri, ja voit tahattomasti traumatisoida koirasi, mikä vaikeuttaa huomattavasti sen käsittelyä tulevaisuudessa.

Ota sen sijaan yhteyttä ammattitaitoiseen trimmaajaan tai ilmoittaudu lyhyelle koiranhoitokurssille oppiaksesi, miten nämä hankalammat tekniikat tehdään. Näin vältät koirasi loukkaantumisen ja saat varmuuden sille, että teet asiat oikein.

Jos et pääse trimmaajalle ja koirasi turkki on lähtemässä käsistä silmien, korvien tai tassujen ympäriltä, ole erityisen varovainen. Leikkaa nämä alueet vain, kun koira on rentoutunut ja makuulla, ja kun sen turkki on kuiva. Käytä vain leikkurin kärkiä, jotta koirasi ei loukkaantuisi, jos se yhtäkkiä liikahtaa. Ja kuten sanoimme, jätä tämä vaihe mieluiten ammattilaisille.

Monet lemmikinhoitajat tarjoavat myös hoitopalveluja. Kun seuraavan kerran teet varauksen lemmikinhoitajalle, kysy, voisiko hän jatkaa koirasi tavanomaista hoitorutiinia sillä aikaa kun olet poissa.