Luonnollisesti teet kaikkesi, jotta kissasi elää terveellistä elämää. Jossakin vaiheessa lemmikkisi voi kuitenkin sairastua. Aktiiviset kissat voivat myös joutua mitä ihmeellisimpiin tilanteisiin... Joka tapauksessa on tärkeää tietää tunnetuimpien sairausten tunnusmerkit ja osata tunnistaa ne ajoissa. Ja mitä sinun, lemmikinomistajana tai -hoitajana, tulisi tehdä hätätapauksen sattuessa? Miten kissalle annetaan ensiapua? Nämä ovat vinkkimme:
Kuinka tunnistaa kissan sairastuminen?
Jotta voisit tunnistaa sairastuneen tai kipeän oloisen kissan, on tärkeää ymmärtää miltä terve ja onnellinen kissa näyttää. Terve kissa on elämää täynnä - aktiivinen, sen silmät ovat kirkkaat ja nenä on kuiva. Lisäksi sillä on hyvä ruokahalu, kakkaa ja pissaa normaalisti ja sen turkki ja iho on hyvässä kunnossa. Onnellinen kissa liikkuu kepeästi ja hengittää ilman outoja ääniä. Jos huomaat äkillisiä muutoksia näillä alueilla, se voi olla merkki sairaudesta. Voit lukea lisää kuinka tunnistat sairaan kissan täältä.
Jos tunnistat sairauden tai kivun merkkejä, on aina fiksua keskustella asiasta eläinlääkärisi kanssa. Mutta mitä sinun kannattaa tehdä ennen eläinlääkärille menemistä? Jos huomaat kissallasi kivun tai sairauden merkkejä, toimi näin:
Ensiapu tapaturman sattuessa
Kissat voivat olla joskus kunnon hurjapäitä, ja vaikka niillä sanotaankin olevan yhdeksän elämää, vahinkoja voi sattua. Huonosti ajoitettu hyppy linnun perään ulkohäkissä tai hihnassa, tai liukastuminen kirjahyllyn päältä voivat aiheuttaa pieniä tai suurempia haavereita, kuten:
- Nilkuttamista, tai muuta hankaluutta liikkumiseen
- Kipua, silittäessä tai rapsuttaessa
- Haavoja: turvotusta, tulehtumista, vuotoa haavan alueella
- Hengitysvaikeuksia, sydämenpysähtyminen.
Tarkista löydätkö näkyviä haavoja - välttääksesi tulehduksia, voit puhdistaa haavat miedolla suolaliuoksella. Jos kissasi nuolee haavaa, voit hellästi kiertää haavan ympärille sideharson - muista kuitenkin, että harson täytyy olla jämäkkä. Jos kyseessä on palohaava, viilennä sitä vähintään 10 minuutin ajan viileän juoksevan veden alla, ennenkuin viet kissan eläinlääkäriin.
Valitettavasti joskus saatamme joutua pitämään huolta myös erittäin pahasti loukkaantuneesta kissasta, esim. jos näet kissan jäävän auton alle. Näissä tilanteissa soita välittömästi eläinlääkärille ja suorita sen jälkeen ensiapua. Muista, että kissa kokee todennäköisesti suurta tuskaa ja on ahdistunut, joten ole varovainen ja käytä hanskoja (jos mahdollista), jotta kissa ei purisi tai raapisi sinua. Muista myös, että on tärkeää yrittää pysyä rauhallisena ja puhua kissalle rauhallisesti.
Kissan ensiapu vakavassa onnettomuudessa:
- Pysy rauhallisena ja varmista, että ympäristö on turvallinen sinulle sekä kissalle
- Älä liikuta kissaa, mutta käännä se kuitenkin hellästi kyljelleen.
- Yritä pysäyttää mahdollinen verenvuoto painamalla hellästi (mutta kuitenkin voimaa käyttäen) puhtaalla vaatteella
- Aukaise suu hellästi, jotta varmistat että hengitystiet ovat avoinna, ja pysyvät avoinna
- Vakavien onnettomuuksien jälkeen ei kannata antaa kissalle mitään ruokaa tai juotavaa (vasta kun eläinlääkäri toisin sanoo)
- Onko kissa lopettanut hengittämisen, tai etkö tunne pulssia enää? Elvytä kissa seuraavien ohjeiden mukaan: paina kissan rintakehästä 15 kertaa 10 sekunnin aikana (aika nopeasti siis! Kokeile tätä ensin nopeasti esim. maahan, ennenkuin alat elvyttämään kissaa), anna suusta-suuhun tekohengitystä joka 10 painallussarjan jälkeen. Voit lukea lisää aiheesta täällä, suurin osa ohjeista sopii myös kissoille.
Ensiapu sairastumisissa
Emme halua juuri miettiä asiaa, mutta kissamme saattavat joskus tuntea olonsa nuutuneeksi ja kipeäksi. Kaikkien oireiden takia ei kuitenkaan tarvitse huolestua liikaa. Oksentaminen ei välttämättä ole merkki vakavasta sairaudesta, kyseessä voi olla vain karvapallo. Jotta tunnistaisit vakavemmat oireet, on tärkeää että tunnistat millaiselta kissasi vaikuttaa terveenä. Tällä tavoin pystyt myös huomaamaan käytös- tai ulkonäkömuutokset nopeasti. Oletko kissanhoitaja? Varmista, että tutustut hoidettaviin kissoihisi kunnolla tutustumistapaamisen aikana, jotta tiedät mikä on normaalia käytöstä juuri näille kissoille. Kysy omistajalta paljon kysymyksiä, sillä kaikki kissat ovat yksilöitä ja kaikilla on omat pienet jekkunsa.
Yleisiä sairauden merkkejä ovat:
- Hengitysvaikeudet
- Yskii, tai yskii limaa
- Silmät tai nenä vuotavat
- Jatkuva rapsuttelu tai nuoleminen
- Oksentelu tai ripuli
- Virtsausongelmat
- Yhtäkkinen epäsiisteys
- Yhtäkkinen heikotus, huimaus tai uupumus
- Painon menettäminen tai painon nouseminen.
Nämä oireet voivat liittyä moniin sairauksiin ja on tärkeää keskustella eläinlääkärin kanssa, mikäli huomaat joitain näistä oireita. Sillä välin voit toimia seuraavanlaisesti:
- Pysy rauhallisena
- Pidä kissasi lämpimänä, voit esim. kääriä kissan peittoihin ja lisätä peittojen väliin lämpimällä vedellä täytetyn muovipurkin/muovihanskan jne
- Järjestä kissalle rauhallinen huone, jossa ei ole muita lemmikkejä tai lapsia
- Varmista, että kissasi pääsee juomaan vettä, varsinkin jos kissallasi on ripuli. Jos kissasi ei juo, tarjoa sille märkäruokaa johon olet sekoittanut vettä
- Puhdista mahdolliset liat esim. nenästä, silmistä tai kehosta puhtaalla veteen kostutetulla puhdistuslapulla
Miten minun tulee toimia hätätilanteessa, jos olen lemmikinhoitaja?
Joskus hoitamasi lemmikki saattaa sairastua tai loukkaantua varausjaksosi aikana. Tärkeintä on, että sinulla on suunnitelma jo valmiina. Muista pyytää lemmikkien terveystiedot (ne usein mainitaan rekisterikirjassa, tai ehkäpä omistaja on kerännyt paperit kansioon), jotta ne ovat sinulla valmiina mahdollista eläinlääkärikäyntiä varten. Varmista, että sinulla on helppo pääsy eläinlääkärille - hätätapauksessa esim. taksi. Sinulla kannattaisi olla valmiina myös lemmikkien ensiapulaukku - jossa on esim. puhtaita sideharsoja, puhdistusvanua/lappuja, suolaliuosta, hunajaa sisältävää haavavoidetta ja kuumemittari.
Jos huomaat, että kissa olisi sairastunut tai haavoittanut itsensä ilmoita aina lemmikinomistajalle, esim. sovelluksemme kautta. Älä kuitenkaan panikoi, jotta et huolestuta omistajaa turhaan. Kerro huomaamasi oireet rauhallisesti ja jaa huolenaiheesi. Ehkäpä omistaja tietääkin jo mistä on kyse - hän kuitenkin tuntee kissansa parhaiten. Keskustelkaa selkeästi siitä, mikä seuraava askel on ja mitä teette.
Etkö saa omistajaan yhteyttä? Lemmikin turvallisuus ja terveys on tärkeintä - toimi siis silti. Tilanteesta riippuen - anna kissalle ensiapua ja soita eläinlääkärille. Jokainen Pawshaken kautta vahvistettu varaus sisältää vakuutuksemme, eli lemmikki on vakuutettu äkillisten sairauksien tai tapaturmien varalta. Voit lukea lisää vakuutuksestamme täältä.
Mikäli sinua vielä mietityttää jokin vakuutuksessamme, tai siinä miten hätätilanteessa pitäisi toimia, ota asiakaspalveluumme yhteyttä. Neuvomme mielellämme!