Kaikki mitä sinun tulee tietää kissan käyttäytymisestä
Jotta voit antaa rakkaalle kissallesi onnellisen ja pitkän elämän, on erittäin tärkeää ymmärtää sen käyttäytymistä. Tämä on myös tärkeää, mikäli olet kissanhoitaja. Mikä motivoi kissoja, mikä tekee niistä kiukkuisia ja mitä ne tarvitsevat ollakseen onnellisia?
Vaikka kissat saattavat vaikuttaa etäisiltä, on niiden käytöksessä paljon hienovaraisia vivahteita. Ymmärrys kissan käyttäytymisestä voi auttaa sinua saamaan paremman yhteyden tapaamiisi kissoihin. Alta voit lukea kaiken, mitä sinun tulee tietää kissan käyttäytymisestä.
Kissan kommunikointi
Jos olet kissanomistaja tai -hoitaja, on tärkeää ymmärtää miten kissat kommunikoivat. Tämä sisältää kissan kehonkielen sekä niiden tekemät äänet.
Toisin kuin koiran, kissan kehonkieli voi olla paljon hienovaraisempaa. Kissa käyttää häntäänsä, kehonsa asentoa ja liikettä, korviaan ja silmiään ilmaisemaan tunteitaan. Joitakin esimerkkejä ovat:
- Tervehdys: hidas silmien räpäyttäminen, päällä hellä puskeminen tai lähestyminen häntä ylhäällä.
- Pelko: häntä pörröllä, keho tasaisesti maahan painettu ja viikset ojennettuna.
- Ärsyyntynyt: hännän heiluttaminen, joka lisääntyy kissan ärsyyntyessä lisää.
- Viha: korvat kääntyneenä ulospäin, häntä pörröllä, viikset osoittavat eteenpäin ja selkä kaarella.
- Kipu: vetäytynyt, korvat kääntyneenä ulospäin, silmät osittain tai kokonaan kiinni.
Kissat kommunikoivat kehonsa lisäksi myös erilaisten äänten avulla. Naukuminen, kehräys, uikuttaminen, sihiseminen: ei ole epäilystäkään siitä, että kissat voivat olla uskomattoman äänekkäitä eläimiä. On mielenkiintoista huomata, että kissat maukuvat vain ihmisille ja yleensä silloin, kun ne haluavat jotain!
Kehrääminen on matalataajuinen värisevä ääni, jota yleensä esiintyy, kun kissa on onnellinen ja tyytyväinen. Kehräävän kissan kuunteleminen onkin yksi parhaista eduista, kun viettää aikaa näiden eläinten parissa. On kuitenkin tärkeää tietää, että kissat kehräävät myös muista syistä, kuten silloin, kun niillä on kipuja. Tässä tapauksessa kehrääminen on eräänlaista itsensä rauhoittamista.
Metsästävä kissa
Kissan metsästysvietti on yhtä vanha kuin kissa itse ja edelleen hyvin vahvana. Atleettisen vartalonsa, terävän näkönsä ja voimakkaan hajuaistinsa ansiosta kissat ovat poikkeuksellisia metsästäjiä.
Jopa lempeimmillä kotikissoilla on metsästysvaisto. Omistajat, jotka päästävät kissansa liikkumaan vapaasti ulkona, saavatkin usein lahjaksi kissansa pyytämiä lintuja, sisiliskoja tai hiiriä. Älä rankaise kissaasi tästä käytöksestä, sillä se tekee sen vaistomaisesti ja rakkaudesta. Se ei ehkä ole kaikista miellyttävin lahja, mutta se on kissalle luontaista käytöstä.
Järjestyslaissa ei ole säädetty velvoitetta pitää kissaa kytkettynä edes taajama-alueella. Tästä huolimatta on sen omistajan kuitenkin oltava tietoinen, ettei vapaana kulkevalla kissalla ole asiaa kaikkiin paikkoihin. Nämä sisältävät muun muassa kuntopolut, lasten leikkipaikat sekä uimarannat. Mikäli et voi taata tätä, yritä pitää kissasi sisällä mahdollisimman paljon ja tuo se sisään yöksi.
On monia syitä pitää kissa sisällä. Kissa voi jäädä auton alle, muut kissat voivat vahingoittaa sitä, ja ne voivat saada kissan HIV:n (FIV) tappelussa muiden kissojen kanssa. Niillä on myös valitettava maine villieläinten tappamisesta ja vahingoittamisesta. Tämän vuoksi kissan tila on hyvä pitää virikkeellisenä lelujen avulla ja pitää ne turvassa ja onnellisina sisätiloissa.
Mikä on paras aika leikkiä kissan kanssa?
Kissat ovat yöeläimiä, mikä tarkoittaa, että ne ovat aktiivisimpia yöllä. Ne nauttivat metsästyksestä, juoksemisesta ja leikkimisestä tänä aikana. Tämä johtuu niiden erinomaisesta näöstä ja kuulosta, joiden avulla ne voivat havaita saaliinsa pimeässä. Oletkin saattanut huomata, että kissasi saa hepulin myöhään illalla tai aikaisin aamulla, ja tässä on siihen syy!
Päivän aikana, vaikka jotkut kissat toki leikkivät päivälläkin, ne mieluummin nukkuvat. Siksi onkin hyvä idea leikkiä kissan kanssaan illalla, kun se on aktiivisimmillaan.
Kissan raapiminen
Kissat raapivat karkeita pintoja monista syistä. Ne tekevät tätä teroittaakseen kynsiään, lievittääkseen stressiä tai tylsyyttä sekä merkatakseen alueensa. Ne luottavat myös kynsiinsä kiivetessään ja leikkiessään sekä puolustaessaan itseään.
Vaikka se, että kissasi raapii sohvaa tai mattoa, saattaa saada sinut hulluksi, älä koskaan rankaise kissaasi tästä. Raapiminen on kissan luonnollista käytöstä. Se voi tarkoittaa, että kissasi on kyllästynyt tai tarvitsee vain lisää sopivia raapimispaikkoja ympäri taloa. Osta tai tee raapimispuita asuntoosi kissasi ympäristön rikastamiseksi.
Kissan nukkumistottumukset
Vaikka kissat haluavat metsästää ja leikkiä yöllä, ne nukkuvat enimmäkseen päivällä. Itse asiassa kissasi nukkuu onnellisesti monta, monta tuntia elämänsä aikana. Kissat nukkuvat keskimäärin 15 tuntia vuorokaudessa, vaikka tämä toki vaihtelee kissan iästä riippuen.
Kissat myös usein nukkuvat päiväunet aterian tai leikkimisen jälkeen. Tämän jälkeen niillä on paljon energiaa, ja ne ovat taas valmiita leikkimään tai metsästämään. Jonka jälkeen ne ottavat toiset hyvin ansaitut päiväunet!
Anna aina kissan nukkua ja yritä jättää se rauhaan sitä herättämättä. Kissat haluavat nukkua viihtyisissä paikoissa, kuten tyynyjen päällä, koreissa, sängyissä tai pahvilaatikoissa, joissa ne pysyvät lämpimänä ja tuntevat olonsa mukavaksi. Yhteensä ne viettävät noin 60 % ajastaan nukkumalla. Sisäkissana oleminen on rankkaa!
Ulkona liikkuvat kissat
Kissoilla on vahvoja vaistoja, joita on vaikea estää. Kastroimattomat uros- ja naaraskissat tuntevat molemmat luonnollisen halun jatkaa lajiaan. Toisin sanoen ne haluavat paritella.
Naaraskissat, jotka voi saada pentuja, käyttävät hajuja ja ääniä viestiäkseen halustaan paritella. Uroskissat voivat havaita nämä signaalit jo kaukaa. Ja kun pariutuminen tapahtuu, parittelu voi joskus tapahtua jopa 10-20 kertaa päivässä!
Siksi on erittäin tärkeää steriloida vapaasti ulkona liikkuva kissasi. Ei yksinkertaisesti ole mitään tekosyytä olla tekemättä tätä.
Kun kissat lähtevät vaeltelemaan
Etenkin uroskissat lähtevät vaeltelemaan, kun ne etsivät naaraskissoja kiima-aikana, merkkaavat alueitaan ja metsästävät saalista. Ja tämä käyttäytyminen valitettavasti tarkoittaa myös, että ulkokissat voivat kadota, mikä puolestaan aiheuttaa paljon huolta omistajilleen. Niiden pitäminen sisällä on hyvä tapa estää tämä.
Mikäli kissasi katoaa, jätä sen suosikkiruokaa ulos, ja se palaa yleensä kotiin jonkin ajan kuluttua. Muista aina mikrosiruttaa ja rekisteröidä kissasi.
Onko kissasi ollut kadoksissa yli 24 tuntia? Ota siinä tapauksessa yhteyttä poliisiin, paikalliseen löytöeläinhoitolaan ja kunnan eläinlääkäriin. Kerro kissasi kuvaus ja sen mikrosirutunnus. Ilmoita myös karkurista osoitteeseen www.karkurit.fi.
Sosiaaliset kissat
Kissat ovat luonteeltaan yksinäisiä metsästäjiä, mikä tarkoittaa, että ne ovat tottuneet olemaan yksin. Tämä selittää myös sen, miksi kissat voivat vaikuttaa niin itsepäisiltä ja syrjäisiltä omistajilleen tai "henkilökunnalleen". Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne mieluummin olisivat yksin koko ajan: päinvastoin! Kissat tarvitsevat seuraa ja nauttivat ihmisten läsnäolosta.
Useimmat kissat haluavat myös asua lajitoverin kanssa. Kaksi kissaa pitää toisilleen seuraa, kun ketään muita ei ole kotona päiväsaikaan.
Kaikki kissat eivät kuitenkaan sovi yhteen, joten on tärkeää antaa niille aikaa tutustua toisiinsa. Ennen kaikkea on suositeltavaa, että kissasi steriloidaan. Tämä on järkevää odottamattomien pentueiden, hormonaalisen jännityksen ja ei-toivotun käytöksen, kuten merkkailun, estämiseksi.
Tarvitsetko kissanhoitajaa pitämään kissallesi seuraa päiväsaikaan, kun et itse ole kotona? Pawshakella on kissanhoitajia valmiina auttamaan milloin tahansa – ota yhteyttä jo tänään!