Karkasiko koirasi? Vinkkejä kuinka löydät lemmikkisi

Author picture Pawshake  - päivitetty: 17/05/2018

Mitä jos koirani tai kissani karkaa? Monet lemmikinomistajat stressaavat tästä, vähintäänkin alitajuntaisesti. Varsinkin jos olet viemässä koirasi hoitoon lemmikinhoitajan luokse - mitä jos koirani yhtäkkiä lähtee esim. vapaana olevan city-kanin perään? Onneksi suurin osa lemmikeistä löytyy ja palautuu turvallisesti takaisin omistajalleen. Karkaamisia voi myös ehkäistä monin tavoin. Mutta mitä tehdä, jos lemmikkisi kuitenkin kaikesta huolimatta pääsee karkaamaan? Tässä meidän tärkeimmät vinkkimme:

Kuvat ja luonnekuvaus

Luulemme tuntevamme lemmikkimme kuin omat taskumme, mutta lemmikin ollessa poissa saatatkin huomata, että pienet yksityiskohdat eivätkään muistu enää mieleen. Missä se pieni valkoinen laikku olikaan, oikean vai vasemman korvan alapuolella? Jos lemmikkisi on kadoksissa, on tärkeää kirjoittaa lemmikistä selkeä kuvaus ja lisätä ilmoitukseen myös pari selkeätä kuvaa. Joten, ota nämä kuvat lemmikistäsi ja kirjoita kuvaus tänään. Pidä myös lemmikkisi tärkeät paperit, kuten rekisteriote ja rokotuskortti tallessa. Näin sinun ei tarvitse myöhemmin paniikissa alkaa keksimään katomisilmoitusta, vaan sinulla on jo suunnitelma valmiina.

Sirutus ja rekisteröinti

On erittäin tärkeätä pitää mikrosirun tiedot päivitettynä, varsinkin jos olette matkailemassa tai viet lemmikkisi hoitoon lemmikinhoitajan luokse.

Onko lemmikkisi mikrosirutettu? Sinulla pitäisi olla siis rekisteriote. Mikäli lemmikilläsi on lemmikkipassi, numero löytyy myös sieltä. Tunnistusmerkityt lemmikit palautuvat omistajilleen paljon todennäköisemmin, kuin ne lemmikit joilta sirua ei löydy. Tämän takia on tärkeää, ettet pelkästään siruta lemmikkiäsi, vaan pidät myös tiedot päivitettynä. Jos olet esim. muuttanut tai vaihtanut puhelinnumeroasi hiljattain, muistathan tarkistaa tietosi. Voit tarkistaa tietosi esim. Mikrosiru.com:in kautta, mikäli olet rekisteröinyt lemmikkisi mikrosirun tiedot sinne.

Nimilaatta kaulapantaan

Mikrosirun lisäksi on erittäin fiksua hankkia ihan perinteinen metallinen nimilaatta ja kiinnittää se kaulapantaan. Nimilaatat maksavat vain parisen euroa, ja niihin voit kaivertaa lemmikkisi nimen sekä yhteystietosi. Jos lemmikkisi karkaa kaulapannan kera, on sinuun paljon nopeampaa ottaa yhteyttä suoraan kaulapannan tiedoilla.

GPS-paikannin

Erittäin näppärä vehje kunnon karkaajille. GPS-paikantimella voit seurata lemmikkisi liikkeitä missä vain - vain älypuhelinta käyttämällä. Muista kuitenkin, että paikantimissa on yleensä pieni kuukausimaksu. Voit lukea paikantimista lisää täältä.

Golden Retriever terug na vermissing
 Nimilaatan, mikrosirun ja GPS-paikantimen avulla koirasi palaa nopeasti takaisin kotiin

Karkaamisten estäminen

Ihan aluksi - kaikista tehokkaimmin estät karkaamisia, kun panostat koirasi kouluttamiseen: rakenna teidän välistä suhdetta ja muista, että luoksesi palaaminen pitää olla aina KIVAA. Vaikka koirasi olisi ollut teillä tietymättömillä aivan liian pitkään, muista aina olla iloinen kun koirasi palaa luoksesi. Ehkäpä sinulla vain on 'karkaaja': tällaiset koirat tykkäävät lähteä viipottamaan pitkin kyliä itsekseen esim. lenkin aikana. Älä päästä tällaista koiraa juoksemaan vapaana, ellet ole esim. suurella pellolla tai aidatussa koirapuistossa. Kunnon karkureille (ja varsinkin jos koirasi vetää hihnassa) suosittelemme sopivankokoisia valjaita kaulapannan sijasta. Voit myös harkita kahden pannan tekniikkaa - voit laittaa koirallesi valjaat, sekä kaulapannan. Jos jompikumpi näistä hajoaisi, on toinen edelleen turvana. Koiranhoitajien taas on parasta olla ottamatta riskejä, ja pitää kaikki hoitokoirat kiinni hihnassa. Rauhallisten ja tottelevaisten koirien kanssa voi käyttää esim. flexiä, mutta pidäthän silloin huolen, että muutkin lenkkeilijät voivat olla rauhassa.

Lemmikit karkaavat yleensä joko stressin tai olosuhteiden muutosten takia. Koirasi tai kissasi saattaa hämmentyä uudesta ympäristöstä, esim. lemmikinhoitajan luona. Tämän takia on tärkeää järjestää tutustumistapaaminen ennen varsinaisen hoidon aloittamista. Anna lemmikkisi tutustua hoitajaan ja uuteen ympäristöönsä rauhassa - koirien kanssa suosittelemme tekemään testilenkin.

Lemmikkini on karannut - mitä teen?

Tee lemmikistäsi ilmoitus Suomen Etsijäkoiraliiton sivulle ja esim. paikallisiin "Kadonneet"-Facebook ryhmiin. Oletko lemmikinhoitaja? Siinä tapauksessa ilmoita asiasta myös lemmikin omistajalle. Pysy rauhallisena, mutta kerro asiasta totuudenmukaisesti. Lemmikinomistajalla on todennäköisesti ideoita, kuinka juuri hänen lemmikkinsä voisi löytyä helpoiten. Kerro asiasta myös naapureille, jolloin he voivat ilmoittaa sinulle havannoistaan.

Ota yhteyttä myös meihin: voimme pyytää laajan yhteisömme ja kontaktimme apuun. Pidä huolta, että lemmikkisi löytää helposti takaisin. Voit esim. asettaa sijaintisi lähettyville herkkuja, joiden avulla lemmikki voisi jäädä odottamaan sisällepääsyä. Pidä myös huolta, että pystyt vastaanottamaan puheluita ja viestejä.

Viimeisimpänä, muttei lainkaan vähäisimpänä asiana: pysy rauhallisena. Muista, että suurin osa lemmikeistä löytää takaisin kotiin. Et myöskään ole yksin! Voimme yhdessä suojella lemmikeitämme ja pitää huolen siitä, että ne eivät pääse karkuun. Ja jos pääsevätkin - vähintäänkin löydämme ne helposti ja saamme ne ehjänä takaisin kotiin.