Onko lemmikin adoptoiminen hyvä idea?
Lemmikin adoptoiminen kuulostaa hyvältä ajatukselta: lemmikit tuovat meille iloa, ja on hienoa antaa apua tarvitsevalle eläimelle uusi koti. Kuitenkin ennen kuin adoptoit lemmikin, mieti oletko valmis siihen pitkällä aikavälillä. Vastuullinen lemmikin omistaminen vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja rahaa, joten punnitse tämä tarkkaa ennen kuin ryhdyt adoptoimaan lemmikkiä.
Kannattaako minun adoptoida lemmikki korona-aikana?
Koronapandemian aikana lemmikkien adoptointi rescue- ja eläinsuojeluyhdistyksistä on lisääntynyt valtavasti, mikä johtuu siitä, että yhä useammat ihmiset työskentelevät kotoa käsin ja pysyttelevät sisätiloissa. Monet ihmiset kaipaavat kissan tai koiran tuomaa lohtua ja seuraa, ja haluavat karvaisen ystävän, joka vie huomion pois pandemian aiheuttamasta stressistä.
Tämä on toisaalta hienoa: monilla eläimillä on nyt pysyvä koti. Mutta se herättää myös huolta, sillä näistä adoptoiduista lemmikeistä on huolehdittava pitkään koronaviruspandemian jälkeenkin.
Miksi lemmikin adoptoiminen on niin iso juttu?
Lemmikin omistus on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä, ja lainsäädäntö sekä tapaoikeus heijastavat tätä muutosta. Vaikka useimmat meistä ovat aina rakastaneet lemmikkejä, yhteiskunta on siirtynyt pois vanhasta käsityksestä, jonka mukaan koira tai kissa on vain söpö omaisuus, joka tarvitsee ruokintaa ja satunnaisia eläinlääkärikäyntejä.
Sen sijaan eläimet ymmärretään yhä useammin tuntevina olentoina, joilla on oikeus oikeaan rakkauteen, mukavuuteen ja huolenpitoon. Lemmikkejä kuvaillaan nykyään usein perheenjäseniksi, ja niistä käytetään termejä kuten "karvavauva" tai "hauvavauva". Ei ole vastuullista jättää perheenjäsentä yksin kotiin koko päiväksi kun itse lähtee töihin, mikä ei ehkä tunnu todennäköiseltä skenaariolta nyt, mutta koronarajoitukset eivät kestä ikuisesti. Ja sinun on ajateltava tätä ennen adoptiota.
Miksen adoptoisi lemmikkiä?
Koirat ja kissat tarvitsevat paljon muutakin kuin pelkät perusasiat kuten ruokinta, juottaminen ja terveydenhoito. Ne tarvitsevat tasapainoisen ruokavalion, koulutusta, sosiaalistamista ja virikkeitä. Ne tarvitsevat myös liikuntaa, terveydenhoitoa, puhtaan ympäristön, rakkautta ja säännöllistä huomiota.
Lemmikin adoptointi myös maksaa. Ajattele kaikkea sitä ruokaa, kuivikkeita, leluja, hoitoa, eläinlääkärikäyntejä, lääkkeitä ja lemmikinhoitoa, kun lähdet itse lomalle tai takaisin töihin. Lemmikin adoptointi muuttaa koko elämäntyyliäsi.
- Jos joudut muuttamaan tai hakemaan vuokra-asuntoa, sinun on otettava lemmikkisi huomioon asuinpaikassasi. Tämä saattaa kaventaa vaihtoehtojasi.
- Jos sinulla on tai suunnittelet hankkivasi lapsia, sinun on otettava huomioon heidän turvallisuutensa lemmikkisi seurassa ja päinvastoin.
- Oletko menossa ulos ja haluat yöpyä ystäväsi luona? Tämä ei voi enää olla viime hetken päätös, sillä sinun on suunniteltava etukäteen lemmikinhoitajan hankkiminen.
Sinun on oltava paikalla lemmikkiäsi varten joka päivä, vaikka olisit väsynyt, kiireinen tai huonolla tuulella. Mutta tämä on myös yksi lemmikin omistamisen hienoista puolista: ne todellakin saavat sinut ylös, ulos ja liikkeelle, mikä voi kannustaa terveellisempään päivärytmiin. Riippuu vain siitä, että tunnetko olevasi valmis tähän kaikkeen.
Jos luulet, ettet pysty tarjoamaan kaikkea tätä lemmikin koko elinkaaren ajaksi, harkitse asiaa uudelleen ennen kuin adoptoit lemmikin. Muista, että kissat ja koirat voivat elää jopa yli 15 vuotta!
Mitä tarkoittaa eläimen sijaiskoti?
Sijaiskoti tarkoittaa, että hoitaja huolehtii eläimestä kotonaan, kunnes se pääsee loppuelämänsä kotiin. Eläinsuojilla ja löytöeläinkodeilla ei välttämättä ole aina tilaa tai fasiliteetteja huolehtia kaikista eläimistä. Tässä kohtaa niiden sijaiskotiverkostot ovat kultaakin kalliimmat. Jotkut lemmikit eivät myöskään voi jäädä löytöeläinkoteihin, koska ne ovat hyvin nuoria, toipuvat vammoista tai niillä on muita erityistarpeita.
Jos rakastat eläimiä ja haluat auttaa niitä, nyt on hyvä aika tarjota lemmikille sijaiskotia. Näin voit myös arvioida, oletko valmis huolehtimaan lemmikistä pitkällä aikavälillä.
Ja jos rakastut sijaiseläimeen, voit jopa harkita pysyvän kodin antamista sille! Voit myös miettiä lahjoittamista eläinsuojelujärjestölle, jos se on sinulle mahdollista. Ne tarvitsevat aina tukeamme, ja sinusta tuntuu varmasti hyvältä tietää, että olet antanut panoksesi arvokkaaseen tarkoitukseen.