Eläinlääkärikäynnit saavat monet lemmikit tolaltaan. Käynti saattaa aiheuttaa heille paljon stressiä ja ylimääräistä jännitystä. Näitä käyntejä ei kuitenkaan voi jättää tekemättä, sillä säännölliset eläinlääkärikäynnit ovat välttämättömiä vähintään rokotusten osalta. Entä jos joudut syystä tai toisesta viemään vieraan lemmikin eläinlääkäriin? Tässä hyviä vinkkejä vähentämään eläinlääkäripelkoa, sekä auttamaan ylipäätään koko prosessin läpi.
1. Aloita totuttaminen pienestä pitäen
Kissat ja koirat on hyvä totuttaa eläinklinikan hajuihin ja odotustiloihin. Jotta käynti tuntuisi mahdollisimman turvalliselta ja harmittomalta, käy piipahtamassa lähiklinikallanne, vaikka ihan vain vaa’alla aina silloin tällöin. Näin lemmikki saa mukavia kokemuksia, eikä ensimmäinen mielleyhtymä ole inhottavat tutkimukset. Näin lähtötilanne hoitoa vaativalle käynnille ei ole alusta asti negatiivinen. Täältä voit lukea lisää, milloin on aika eläinlääkärikäynnille.
2. Kotona treenaaminen
Eläinlääkärin rutiinitarkastusta kannattaa harjoitella kotona. Nosta siis kissasi tai koirasi tukevalle pöydälle ja käy hellävaraisesti läpi korvat, silmät, suu.. jne. Paijaa ja palkitse lemmikkiä herkuilla toimenpiteen aikana, jolloin tarkistuksesta tulee lemmikille mieluinen ja hauska yhteinen hetki omistajan kanssa.
3. Harjoitelkaa kuljetusta
Erityisesti kissat sekä kanit ja jyrsijät on hyvä totuttaa kulkemaan kuljetuskopeissa ihan kotioloissa. Kantokoppa on hyvä jättää avonaiseksi ja sellaiseen paikkaan, että lemmikki pääsee sitä halutessaan tutkimaan. Laita koppaan lemmikin lempiviltti tai jotain muuta, mikä luo kopasta lemmikille mieluisen kolon. Näin koppa ei ole se ”huono enne” vaan jokapäiväinen nukkumapaikka, jonka luukku välillä laitetaan kiinni ja paikkaa siirretään.
Lisäksi on tärkeää totuttaa lemmikki kulkemaan autossa/bussissa/junassa. Millä kulkupelillä ikinä saavuttekaan klinikalle. Kissat tunnetusti ovat hieman vastahakoisia liikkumaan kantokopeissa ja siten reissuun lähtö saattaa aiheuttaa huomattavaa stressiä. Myös tottumattomille koirille, voi auto aiheuttaa paniikin. Aloita siis sillä, että lemmikki saa tottua autoon rauhassa, ennen kuin se on edes käynnissä. Kun lemmikki oppii rauhoittumaan käynnistä auto ja jälleen useammalla toistolla anna lemmikin rauhassa tottua uusiin ääniin ja tärinään. Sitten voitte aloittaa lyhyillä reissuilla ja pikkuhiljaa pidentää matkaa. Jos lemmikkisi kärsii matkapahoinvoinnista (joka usein muuten johtuu jännityksestä!) keskustele aiheesta eläinlääkärisi kanssa. Huomioithan myös, etteivät kaikki lemmikit koskaan totu matkustamiseen. Esimerkiksi saaliseläimet kuten marsut ja kanit, tulevat aina stressaantumaan kuljetuksessa, sillä ne mielellään pysyisivät tutussa ympäristössä. Siksi on hyvin tärkeää, että kuljetukseen panostetaan. Esimerkiksi normaalia isompi kuljetuskoppa, jonne on laitettu samoja elementtejä kuin kotosalla: heinää, vettä, ruokaa sekä asumuksia, joissa on tuttu, kodinomainen tuoksu. Muistathan myös varoa, etteivät esimerkiksi mökit kaadu pienten ystäviesi päälle kuljetuksen aikana!
4. Pyri itse olemaan rauhallinen ja rento!
Lemmikit ovat todella hyviä lukemaan oman ihmisensä tunnetiloja. Jos olet stressaantunut, lemmikkisi tulee huomaamaan sen ja matkii sitä. Jos taas olet rauhallisin mielin, heijastuu se myös karvaiseen ystävääsi! Joten pysy rauhallisena ja ole olevinasi kuin eläinlääkärikäynti olisi normaalein ja harmittomin asia maailmassa.
On hyvä myös tiedostaa se tosiasia, että olet lemmikkisi tukipilari tässä epämiellyttävässä tilanteessa. Rauhoittele siis lemmikkiäsi esimerkiksi silittämällä ja puhumalla rauhoittavaan sävyyn. Älä KOSKAAN rankaise näissä tilanteissa, vaan ole tukena. On eriasia olla jämäkkä ja määrätietoinen, kuin rankaista koiraa tai kissaa paniikistaan.
5. Odotushuone/aula
Monilla klinikoilla on nimenomaan kissoille suunniteltu, rauhallisempi ja korkeampi odotustila, josta heidän on helppo tarkkailla ympäristöään ja siten tuntea olonsa edes karvan verran paremmaksi.
Koira tulee aina pitää kytkettynä (ja lähellä sinua!) odotustilassa. Samaan aikaan vuoroaan voi olla odottamassa muita potilaita, eikä tämä tilanne ole oikea aika tehdä uusia ystäviä. Pidä siis turvaväli toisiin potilaisiin, jotta ikäviltä kanssakäymisiltä, sekä pahimmalta tautien siirtymiseltä vältyttäisiin. Seuraathan myös koirasi touhuja sisätiloissa. Varsinkin uroskoirat mielellään merkkailevat, sillä ilmassa leijuu paljon narttujen sekä toisten koirien hajuja. Myös pienille pennuille saattaa joskus sattua vahinko. Jos vahinko pääsee käymään, kerrothan siitä henkilökunnalle, jotta alue saadaan nopsaan siivottua. Et varmasti ole ensimmäinen kenen koira tekee tämmöisen tepposen, joten älä suotta ujostele kertoa tapahtuneesta.
6. Ole tehokas
Yritä pitää eläinlääkärikäynti mahdollisimman lyhyenä. Usein sinua haastatellaan jo aikaa varatessasi, mutta varmista vielä paikalle tullessasi, että hoitajalla tai asiakaspalvelijalla on sinun päivitetyt yhteystietosi sekä koiran tämän päivän paino (kissat sekä muut pienemmät lemmikit usein punnitaan vasta hoitohuoneessa, mutta varmista asia oman klinikkasi henkilökunnalta). Näin eläinlääkärillä on tarvittavat tiedot suunnitella lääkityksiä sekä sinun yhteystietosi, jos lemmikki joutuukin jäämään klinikalle pidemmän toimenpiteen ajaksi. Lisäksi on hyvä, jos voit tuoda lemmikkisi hoitohistorian mukanasi (ellette aina ole käyttänyt samaa klinikkaa). Myös lista oireista ja muista havainnoista on hyvä tehdä, sillä niin et unohda yksityiskohtia. Voit myös kotona kuvata lemmikkisi outoa käytöstä ja näyttää videon eläinlääkärille.
Lemmikkisi on hoidossa, mutta tarvitsee lääkäriä?
Jos lemmikkisi on esimerkiksi Pawshaken hoitajalla kotihoidossa, on mahdollista, että lemmikki tarvitseekin eläinlääkärin hoitoa etukäteen tietämättömästä syystä. Tämä ei ole paniikin aihe, varmista vain, että hoitaja tietää miten haluatte hänen toimivan tällaisessa tilanteessa. Käykää läpi, sekä jättäkää klinikan yhteystiedot hoitajalle helposti saataville. Samoin tuttu kantokoppa ja kaikki mahdolliset lääkkeet on hyvä jättää hoitajan saataville ohjeineen päivineen. Lisäksi jos epäilet, että esimerkiksi seniori lemmikki saattaa tarvita hoitoa poissaolosi aikana, voit varoittaa tuttua klinikkaanne hoitojaksosta.